Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Με ένα ρολό από χαρτί ... έτοιμη η κυρά Σαρακοστή !!!
Με στόμα ανύπαρκτο λόγω νηστείας , με τα χέρια της σταυρωμένα λόγω της προσευχής της , και με επτά ποδαράκια για να συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες ( από τις Αποκριές μέχρι την Ανάσταση ) η κυρά-Σαρακοστή αποτελεί την μεγάλη "βασίλισσα " του νηστίσιμου Σαρανταήμερου . 

Η κυρά Σαρακοστή είναι παλιό Ελληνικό έθιμο που έπαψε να τηρείται στις μέρες μας . 
Ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλιοί για να μετρούν τις ημέρες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του  Πάσχα . 
Οι εβδομάδες λοιπόν είναι επτά γιαυτό και η κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια . Ένα για κάθε εβδομάδα . 
Με το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής κάθε χρόνο στοχεύουμε στη βιωματική μάθηση . 
Βοηθάμε τα παιδιά να κατανοήσουν την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και της νηστείας χρησιμοποιώντας την φιγούρα της και μετρώντας  κάθε εβδομάδα ξεχωριστά . 

Η φετινή ατομική μας Σαρακοστούλα που η κατασκευή της ξεκίνησε από τα παιδιά και τις λεπτομέρειες πρόσθεσε η κυρία τα παιδιά την  λάτρεψαν . 
..
Μιλήσαμε για τα σαρακοστιανά φαγητά , την νηστεία και την προσπάθειά μας να είμαστε εγκρατείς την περίοδο της νηστείας για να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι . 

Εξαιρέσαμε τον εαυτό μας από την νηστεία ,διότι δεν μπορεί να τηρηθεί αυστηρά από μικρά παιδιά μιας και αυτά έχουν μεγάλη ανάγκη από όλες τις τροφές για να χτίσουν ένα γερό και υγιές σώμα . 
Συμφωνήσαμε μόνο να νηστέψουμε από τις κακές συνήθειες και τις κακές συμπεριφορές ώστε να καθαρίσει η ψυχή μας  . 

Μάθαμε τα φαγητά που είναι νηστίσιμα , τα κόψαμε από διαφημιστικά φυλλάδια σούπερ μάρκετ και τα βάλαμε στο πιάτο μας .. Έτοιμο το σαρακοστιανό μας τραπέζι ..Ζωγραφίσαμε Σαρακοστούλες και βάλαμε τα σαρακοστιανά φαγητά στην ποδιά της ..Καλή Σαρακοστή σε όλους !!

Μια επιπλέον ιδέες για κατασκευή της Κυρά Σαρακοστής μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους  ..
http://prosxolikipareoula.blogspot.gr/2015/02/blog-post_73.html

https://prosxolikipareoula.blogspot.gr/2014/02/blog-post_28.html

2 σχόλια:

  1. ΣΟΥΠΕΡ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ!!
    ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΑΤΑ ΣΑΣ ΜΕ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ!
    ΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΡΟ ΒΟΥΛΑ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή