Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

Γιατί βρέχει ; Που οφείλεται ; ( ο κύκλος του νερού )


Η κατανόηση γίνεται με απλά βήματα , και έντονο ενδιαφέρον από τα παιδιά .. Σχεδιάσαμε πρώτα τον ήλιο με ακτίνες και τον κολλήσαμε πάνω στον ουρανό . 
Στη συνέχεια με βαμβάκι φτιάξαμε μπάλες και δημιουργήσαμε ένα αφράτο σύννεφο . 

Ψαλιδίσαμε μία πράσινη λωρίδα από γκοφρέ χαρτί η οποία αντιπροσωπεύει το γρασίδι . 

Ξεκινήσαμε με την διαδικασία της εφίδρωσης . Όπως οι άνθρωποι , ακριβώς έτσι και τα φυτά χάνουν νερό από (τα φύλλα) όταν ζεσταίνονται . Έτσι δημιουργείται η εξάτμιση.
Ζωγραφίσαμε τα βέλη προς το σύννεφο . Εξάτμιση : ο ήλιος θερμαίνει το νερό και το μετατρέπει σε υδρατμούς .Οι υδρατμοί ανεβαίνουν στον αέρα κρυώνουν ,ξαναγίνονται υγρό και δημιουργούν τα σύννεφα  . Αυτό λέγεται συμπύκνωση .
Ο αέρας δεν μπορεί να κρατήσει το βάρος των υδρατμών και το αφήνει να πέσει στη γη με την μορφή της βροχής .
 Χρησιμοποιήσαμε μπλε μαρκαδόρο που δείχνει τα βέλη προς τα κάτω και αντιπροσωπεύει την βροχή . 

Το νερό πέφτει στη γη το <<πίνουν>> τα φυτά και αυτό που περισσεύει κυλά στις λίμνες στα ποτάμια ,στις θάλασσες για να αρχίσει και πάλι ο κύκλος του νερού . 
Ζωγραφίσαμε βέλη σε όλη τη χλόη που δείχνουν πως πηγαίνουν και πάλι πίσω μέχρι την εξάτμιση . 

Κατανόηση με ένα σακουλάκι γεμάτο νερό . 
Το κρεμάσαμε στο παράθυρο απέναντι από τον ήλιο και διαπιστώσαμε πολύ γρήγορα πως με την θερμότητα δημιουργήθηκαν υδρατμοί πάνω από το νερό . 

Φτιάχνουμε βραχιολάκια με καλαμάκια και χάντρες που συμβολίζουν τον κύκλο του νερού .

Συζητήσαμε για τον συμβολισμό της κάθε χάντρας . 
Η κίτρινη χάντρα αντιπροσωπεύει τον ήλιο που κάνει τι ; ζεσταίνει το νερό . 
Όταν το νερό είναι ζεστό τι συμβαίνει ; ανεβαίνει με την μορφή υδρατμών . Αυτό ονομάζεται εξάτμιση και αντιπροσωπεύει την άσπρη χάντρα . 
Στη συνέχεια δημιουργούνται μορφές συμπύκνωσης δηλαδή σύννεφα ( σιέλ χάντρα ).
Όταν ο αέρας δεν μπορεί πια να κρατήσει τους υδρατμούς που μάζεψε στον ουρανό τότε αυτό πέφτει με την μορφή βροχής ( μπλε χάντρα ).
Όταν πέφτει στη γη συλλέγεται από το γρασίδι (πράσινη χάντρα) και με τον ήλιο (κίτρινη χάντρα )δημιουργούνται και πάλι υδρατμοί ( άσπρη χάντρα ) . Και πάλι από την αρχή ..Μια ατομική κατασκευή από την κυρία με τον κύκλο του νερού  ..
Με έναν ξεχωριστό , διασκεδαστικό τρόπο , θα εμπεδώσουμε αύριο τον κύκλο του νερού .Επιτραπέζιο και κινητικό παιχνίδι που μας προτείνει η συνάδελφος Ειρήνη (Νηπιαγωγός για πάντα) μέσα από μια υπέροχη ,ολοκληρωμένη προσέγγισή της .. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου