Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Χρώματα παντού ... ( με αφορμή το παραμύθι του Έλμερ )

 Τα χρώματα είναι από τις αγαπημένες μας  θεματικές ενότητες και φέτος στο σχολείο μας . 

Ο Έλμερ είναι πλέον ο διάσημος ελέφαντας σε όλα τα νηπιαγωγεία του κόσμου και αφορμή σχεδόν κάθε χρόνο για την κατανόηση των χρωμάτων . 
Βλέποντας το παραμύθι Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας κατανοήσαμε πρώτα πως η διαφορετικότητα του Έλμερ δεν ήταν το χρώμα του αλλά η προσωπικότητά του . 
Είδαμε και γνωρίσαμε τα χρώματά του  . 
Ποια χρώματα βλέπουμε στον Έλμερ; Βρίσκουμε αυτά τα χρώματα στα ρούχα μας , στην τάξη μας , στα παιχνίδια μας ..

Ψηφίσαμε το αγαπημένο μας χρώμα , μετρήσαμε τις προτιμήσεις μας, και είδαμε ποιο είναι το χρώμα που προτιμούν οι λιγότεροι ..

Βάλαμε νερό σε ποτηράκια και ρίξαμε μέσα χρωματιστό χαρτί γκοφρέ . Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα χρώματα και έκαναν αντιστοιχίες με μαρκαδόρους . 

Παίξαμε με το χρωματιστό ζάρι και ανάλογα με το χρώμα που έδειχνε κάθε φορά, τα παιδιά έβαφαν ένα τμήμα πάνω στο σώμα του Έλμερ  .  Γνωρίσαμε τα ψυχρά και τα θερμά χρώματα .
Τα θερμά χρώματα είναι τα χρώματα του ήλιου και της φωτιάς , και μας δίνουν την αίσθηση της ζεστασιάς : κόκκινο , πορτοκαλί , κίτρινο , καφέ .
Τα ψυχρά χρώματα είναι τα χρώματα της θάλασσας και του ουρανού : γαλάζιο , μπλε , πράσινο , μωβ . Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και η καθεμιά χρωμάτισε το χαρούμενο ελεφαντάκι με ψυχρά και θερμά χρώματα αντίστοιχα . Φτιάξαμε ο καθένας το δικό του Έλμερ κολλώντας χρωματιστά χαρτάκια (κολάζ)
Παλαμοελεφαντάκι Έλμερ ..
Το ουράνιο τόξο του Έλμερ ..

Σήμερα θαυμάσαμε και εστιάσαμε σε έναν πολύχρωμο πίνακα του μεγάλου ζωγράφου Ζουαν Μιρό (Juan Miro )<< ο κήπος >> .


                                                          

Το κάθε παιδί βρήκε κάτι στον πίνακα και έδωσε τον δικό του τίτλο . Άλλοι είδαν πουλιά , άλλοι αστέρια , άλλοι μια άσχημη ζωγραφιά και άλλοι ξωτικά .. Καταλήξαμε πως η ζωγραφική δίνει στον καθένα μας κάτι διαφορετικό και πως τα χρώματά της μας ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς  .
Βλέποντας το παρακάτω βίντεο τα παιδιά με χρώματα προσπάθησαν και δημιούργησαν την δική τους σύνθεση ..

Στην επόμενη ενότητα θα ασχοληθούμε με μείξεις και συνδυασμούς χρωμάτων ...

Σχετική ανάρτηση με χρώματα θα βρείτε εδώ : Παίζω με τα χρώματα


1 σχόλιο: