Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Ένα πουλάκι για συντροφιά ... Πουλιά της Άνοιξης

Μαζί με όλα τα καλά που μας φέρνει η Άνοιξη , φέρνει μαζί της πολλούς φτερωτούς φίλους . 
Εκτός από το χελιδόνι και τον πελαργό που τα χαρακτηρίσαμε και ως προάγγελους της Άνοιξης (αποδημητικά ), σήμερα μιλήσαμε για όλα τα άλλα πουλιά που πιθανόν να δούμε στον ουρανό τώρα την Άνοιξη με τα ορμητικά πετάγματά τους .

Με τa χελιδόνιa θα ασχοληθούμε λίγες μέρες αργότερα και εφόσον μας δοθεί η ευκαιρία να τα δούμε από κοντά.

Επειδή το θέμα με τα πουλιά είναι πάρα πολύ ευρύ προσπαθήσαμε να τα κατατάξουμε σε ομάδες . 
Γνωρίζουμε τα ωδικά πουλιά ( αηδόνι , καρδερίνα) . Τα αρπακτικά πουλιά ( αετός, γεράκι ) .Τα νυχτόβια πουλιά ( κουκουβάγια ) αλλά και πολλά άλλα που βλέπουμε στις πόλεις και χωριά( περιστέρια, σπουργίτια ).

Μόλις φτιάξει ο καιρός θα οργανώσουμε μία εκδρομή στη φύση για να παρατηρήσουμε τα πουλιά που υπάρχουν εκεί , τις φωλιές τους , καθώς επίσης την συμπεριφορά τους όταν πετούν , τρώνε ή κελαηδούν . 

Μας βοήθησε πολύ το ίντερνετ να ακούσουμε την φωνή τους και να δούμε τις φωλιές τους , τα αυγά τους αλλά και το φυσικό περιβάλλον που ζουν . 
Τα παιδιά εντυπωσιάζονται με τον κόσμο των πουλιών .
Eίδαμε την ανατομίας τους , το ράμφος τους , το πέταγμά τους .

Μιλάμε για την μετανάστευση των πουλιών (αποδημητικά )από την Ευρώπη στην Αφρική και κατανοούμε πως τα πουλιά διασχίζουν πολλά σύνορα κατά την διάρκεια των ταξιδιών τους και ξεπερνούν διάφορα ανθρωπογενή εμπόδια όπως το κυνήγι ή τα ηλεκτροφόρα καλώδια . 
Μάθαμε πως οι αγριόπαπιες πετούν σε σχήμα V και μιμηθήκαμε τις κινήσεις !!!Είδαμε και πιάσαμε στα χεράκια μας φυσικά φτερά από αυτά που πέφτουν κατά καιρούς από τον παπαγάλο της κυρίας Βούλας . 
Παίζουμε παιχνίδι μνήμης με πουλιά . Αφού παρατηρήσαμε καλά τις καρτέλες προσπαθήσαμε να βρούμε σε ποιες θέσεις βρίσκονται τα ίδια πουλιά αφού πρώτα τις γυρίσαμε ανάποδα  . 


Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάρτες και σαν άσκηση ομοίων πραγμάτων . Βρίσκω τα ζευγάρια πουλιών ..Άσκηση παρατηρητικότητας . 

Πόσα πουλάκια διακρίνετε πάνω στο δέντρο ; Μπορείτε να τα χρωματίσετε ; ( φύλλο εργ. pinterest )

Εξασκήσαμε τα δαχτυλάκια μας με ψαλίδια . Κόβω κύκλους, κολλάω και και φτιάχνω πουλάκια που πετούν στον ουρανό  .. 

Μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς κάποια πουλάκια ;;;

Τα παιδιά σκέφτηκαν τι μπορούν να κάνουν  ..

-Μπορούμε να τα δώσουμε νερό . 

Είναι πολύ σημαντικό για τα πουλιά να έχουν τροφή και νερό . 
Τα πουλάκια χρειάζονται να κάνουν το μπάνιο τους συχνά διότι τα καθαρά πούπουλα προσφέρουν σε αυτά καλύτερη μόνωση . 

-Μπορούμε να τους φτιάξουμε μια φωλιά . 

Πραγματικά κάποια πουλιά που υπάρχουν στον κήπο μας δέχονται να χρησιμοποιήσουν τεχνητές φωλιές .

-Μπορούμε να βοηθήσουμε και τα χτυπημένα πουλάκια .

Αν βρούμε τώρα την Άνοιξη κάποιο πουλάκι που να έχει πέσει από την φωλιά του , καλό θα είναι να το πιάσουμε , να το βάλουμε κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο . Το σίγουρο είναι πως κάπου εκεί θα είναι και η μαμά τους που θα τα ψάχνει θα βρει τον τρόπο να βοηθήσει . 

Ιδέα για διακόσμηση .

Ένα όμορφο κλουβί με πουλάκι θα αποτελέσει μια διακοσμητική Ανοιξιάτικη πινελιά στο δωμάτιο του παιδιού ή στον κήπο του σπιτιού του .
 Υποστηρίζοντας πάντα πως το κλουβάκι αυτό είναι το σπιτάκι του και μέσα εκεί αισθάνεται προστασία και ασφάλεια όπως κι εμείς στο σπίτι μας .
Το δικό μας πουλάκι νιώθει ευτυχισμένο και όχι φυλακισμένο .. 
Άλλωστε είναι ψεύτικο !!
2 σχόλια: