Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Προς τους γονείς των παιδιών ...


Αγαπητοί μας γονείς
Υπάρχει μια περίοδος του έτους , η οποία έχει ξεχωριστή σημασία για όλους μας, αλλά ακόμη περισσότερο για τα μικρά παιδιά . Η περίοδος των Χριστουγέννων κρύβει μια μαγεία με πολλά φανερά αλλά και κρυφά νοήματα , στα οποία οι ενήλικες συχνά δεν δίνουν μεγάλη σημασία , ενώ τα παιδιά αντίθετα , μέσα από αυτά απορροφούν πληροφορίες , χωρίς καν να τις αναγνωρίζουν . Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος να <<αναζητήσουμε >> τα συναισθήματά μας , μεταλαμπαδεύοντάς τα στα παιδιά μας . Μια ευκαιρία για εμάς , ένα σπουδαίο δώρο για τα παιδιά ..

Υπάρχουν κάποια σημεία , στα οποία αξίζει να σταθούμε :

1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ <<ΔΙΝΩ>> ( Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ)
Μια από τις πιο βαθιές έννοιες των Χριστουγέννων αποτελεί εκείνη της προσφοράς . Η ανιδιοτελής προσφορά αγάπης , προς τον συνάνθρωπό είναι μια έννοια , την οποία συχνά οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να ακολουθούμε . Μέσα όμως από την προσφορά , μπορούμε να βελτιώσουμε πτυχές της προσωπικότητάς μας . Κι αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο <<μάθημα >> καί για τα παιδιά μας .

Σε αυτά τα πλαίσια έγκειται και η έννοια της φιλανθρωπίας , μέσω της προσφοράς μας σε λιγότερους τυχερούς συνανθρώπους μας . Ένα σκέπασμα , λίγα χρήματα ή ακόμη και μόνο μια καλή κουβέντα , αρκεί πολλές φορές για να απαλύνει τον πόνο τους .

Μπορείτε , αν θέλετε να μιλήσετε στα παιδιά για το συναίσθημα , του <<δίνω, χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα>>, φέρνοντας ως παράδειγμα τη φροντίδα και το καταφύγιο που παρείχαν οι απλοί βοσκοί στον Χριστό , κατά τη γέννησή του μέσα στη φάτνη και εξηγώντας τους ότι ακόμη και μέσα από μια μικρή και απλή προσφορά , μπορεί να προκύψει κάτι σπουδαίο .

2) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ <<ΠΑΙΡΝΩ >>   ( ΤΟ ΔΩΡΟ )
Εδώ , εκείνο στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε σημασία είναι ο λόγος για τον οποίο το παιδί θα λάβει ένα δώρο . Συνήθως , τα παιδιά συνδυάζουν τα δώρα ως ανταμοιβή για μια καλή πράξη . Ένας καλός βαθμός στο σχολείο ή ένα καθαρό υπνοδωμάτιο , μπορεί να σηματοδοτεί και την αγορά ενός δώρου από τους γονείς . Τα δώρα όμως, των Χριστουγέννων δεν αντιστοιχούν σε μια <<καλή πράξη >>, οπότε για ποιον λόγο τα λαμβάνουν ;;

Τα παιδιά είναι ευκαιρία να κατανοήσουν ότι το δώρο δεν κρίνεται από την ανταλλακτική του αξία , αλλά προσφέρεται από καρδιάς και συμβολίζει την έμπρακτη αγάπη ,και την έγνοια τους ενός για τον άλλον .

Αν θέλετε μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά σχετικά με τα δώρα που έφεραν οι τρείς μάγοι στον μικρό Χριστό , με αφορμή την γέννησή του. Δεν περίμεναν κάποιο αντάλλαγμα , αντίθετα η πράξη τους ήταν από μόνη της ανιδιοτελής .

3) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Την περίοδο των εορτών , η οικογένεια συνηθίζει να συγκεντρώνεται όλη μαζί για να γιορτάσει τη γέννησή του Χριστού . Μικροί και μεγάλοι παραμερίζουν , για λίγες ημέρες , τις υποχρεώσεις τους και φροντίζουν να ζήσουν στιγμές θαλπωρής με τα αγαπημένα τους πρόσωπα . Συχνά όμως , οι αντιξοότητες της ζωής , δεν μας αφήνουν να χαρούμε τις στιγμές και αυτό μεταφέρεται και στην ψυχολογία των παιδιών .

Αναφέροντας , αν επιθυμείτε , το παράδειγμα της γέννησης , και των δυσκολιών που συνάντησαν μέχρι να βρουν καταφύγιο στη φάτνη , μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά ότι η ενότητα της οικογένειας παραμένει πάντα μέσα στις καρδιές μας , όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες .

4) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Την παραμονή των Χριστουγέννων , κυρίων παλιότερα , οι δρόμοι γέμιζαν παιδιά , τα οποία επισκέπτονταν τα γειτονικά σπίτια , για να τραγουδήσουν τα κάλαντα , ενημερώνοντας για το γεγονός της γέννησης του Χριστού . Έναν χαρμόσυνο γεγονός , το οποίο σημασιολογικά φέρει μαζί την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος . Τα παιδιά υμνώντας τη γέννηση του Χριστού γεμίζουν χαρά , ενέργεια και προσμονή για το αύριο .

Όπως το λαμπερό αστέρι της Βηθλεέμ , που με το φως του ανήγγειλε σε όλο τον κόσμο τη γέννηση του Χριστού , θα μπορούσαμε να πούμε πως και τα παιδιά , με τον θόρυβο των τρίγωνων μουσικών οργάνων και τους ψαλμούς , μεταδίδουν μέχρι και σήμερα τη γέννηση της χαράς και της ελπίδας . Και το πνεύμα των Χριστουγέννων επισκέπτεται κάθε σπίτι ...

5) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΆΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ
Τα Χριστούγεννα συνδέονται και με την ύπαρξη του καλού και αγαθού γέροντα Αγίου , ο οποίος επισκέπτεται κάθε χρόνο όλα τα σπίτια μέσα στην ίδια νύχτα , ξέρει ποιο παιδί ήταν <<καλό >> και ποιο ήταν <<κακό >> και  αναλόγως , του αφήνει ή όχι , δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο . Ποιο είναι όμως το νόημα της ύπαρξής του ;;

Πίσω από τη μορφή του Άγιου Βασίλη ,κρύβεται ένα φιλάνθρωπο πρόσωπο . Στον δυτικό κόσμο , η φιγούρα του Αγίου είναι βασισμένη στη ζωή του Αγίου Νικολάου , που δώρισε στους φτωχούς την κληρονομιά του , ενώ στη χώρα μας βασίζεται στον Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία , ο οποίος είχε αφήσει πίσω του μεγάλο φιλανθρωπικό έργο .

Καταρχήν, δεν θα πρέπει να μεταδίδουμε στο παιδί ότι υπάρχουν <<καλά και κακά παιδιά >>, αλλά <<καλές και κακές συμπεριφορές >>. Αυτό που αναζητάμε , λοιπόν , στο τέλος της χρονιάς και αυτό που μπορούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά , είναι ένας απολογισμός των συμπεριφορών μας , για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις επιλογές και τις αποφάσεις μας τη νέα χρονιά .

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής , μας απομακρύνει από τις πνευματικές αξίες , οι οποίες όμως είναι βασικές για την ανατροφή των παιδιών μας . Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που μπορείτε να αδράξετε την ευκαιρία, να μεταφέρεται τις αξίες της κατανόησης και της ανιδιοτέλειας , της συμβολής προς το συνάνθρωπο και της ενότητας .

Διδάξτε στα παιδιά το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και της προσφοράς και να θυμάστε ότι κανένα δώρο δεν ικανοποιεί περισσότερο ένα παιδί , από την αγάπη , και τη ζεστή αγκαλιά των γονιών του .

                                                                                                          Καλές γιορτές !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου