Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Θεοφάνια ( Ήθη κι έθιμα )


       Όταν έγινε τριάντα χρονών ο Χριστός , πήγε στον Ιορδάνη ποταμό να τον βαφτίσει ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Την ώρα της βάφτισης , άνοιξαν οι ουρανοί και το Άγιο Πνεύμα , με μορφή περιστεριού , ήρθε και στάθηκε πάνω από το Χριστό , Κι από τα ουράνια ακούστηκε μια φωνή :
  - Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός .
     Τα Θεοφάνια ή Φώτα γιορτάζουμε τη βάφτιση του Χριστού και τη φανέρωσή του Θεού στους ανθρώπους . Την παραμονή , μέρα νηστείας , ο παπάς αγιάζει το νερό που είναι σε δοχεία , Μετά τη λειτουργία παίρνει από αυτό το αγιασμένο νερό , τον αγιασμό , και γυρνά να ραντίσει σπίτια και μαγαζιά .
 Τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα .
       Τη μέρα των Φώτων , μετά τη λειτουργία, ο παπάς μοιράζει αγιασμό κι οι καμπάνες χτυπούν χαρούμενα . Οι πιστοί σχηματίζουν πομπή . Φτάνουν στο γιαλό , ο παπάς ρίχνει στη θάλασσα το σταυρό κι οι νέοι βουτούν στα κρύα νερά για να τον βρουν .
       Όλα τα πλεούμενα , σημαιοστολισμένα , γεμάτα κόσμο , σφυρίζουν . Όποιος βγάλει το σταυρό , τον γυρίζει και μαζεύει χρήματα για φιλανθρωπίες . Στο σπίτι , όλοι πίνουν τρεις γουλιές αγιασμό και ραντίζουν , να φύγει κάθε κακό . Οι χωρικοί ραντίζουν τα χωράφια και τα ζωντανά τους .
        Τα Φώτα είναι γιορτή με ξεχωριστή σημασία , ιδιαίτερα για τους θαλασσινούς .
        << Να πέσει ο σταυρός στη θάλασσα , να αγιάσουν τα νερά , ταξιδεύουν καλύτερα τα καράβια >> έλεγαν οι παλιοί ...

1 σχόλιο: